dinsdag 31 maart 2009

ik ben enthousiast

De cursus bevalt me inmiddels meer dan goed. Ik leer hier echt goede dingen. Morgen heb ik compleet P.R. plan klaar om de kerken in Delft goed bij ons werk te betrekken. En dat met zinnige input van mensen die veel ervaring hebben, maar vooral een aantal tools die helpen om het in de toekomst goed te doen. VAnmorgen hadden we een stuk van de management-module en daar heb ik veel geleerd over delegeren. Pijnlijk tegelijkertijd als ik denk aan de keren dat ik rampzalig tot slecht heb gedelegeerd. Gerard, Gideon,.. vergeef me ;-),.. ja Lian, Ronald,.. Laurens,.. jullie ook,.. vergeef me :-)
Van te voren had ik gedacht dat de communicatie-module allemaal gesneden koek voor me zou zijn. Nnu is het zo dat het niet met nieuwe dingen op komt, het meeste doe ik al,.. maar het geeft wel heel goede modellen over hoe je een goede presentatie in een standaard format in elkaar zet. Voor mij is spreken niet iets heel spannends of moeilijks, maar er zijn hier een aantal mensen op de cursus die dat elke keer moeten bekopen met zweetoksels en vlekken in de nek. Deze mensen staan nu met zelfvertrouwen voor de groep, omdat ze makkelijke en zinnige tools hebben gekregen.
Mijn spreken hoeft nu nooit meer ongestructureerd te zijn,.. zolang ik me hier een beetje aan houdt natuurlijk.
Met alle comunnicatie skills doe ik morgen een 12 minuten praatje die ons werk in Delft krachtig presenteert. Kind kan de was doen.
Verder blijf ik mooie verhalen en verdrietige verhalen horen.
Vanmorgen heb ik met Madan gesproken. Hij is een geboren Nepali Hindoe. Als jonge gozer ging hij naar India om geld te verdienen als kok. Hij kwam daar in aanraking met een pastor en werd christen. Toen hij thuis kwam lieten zjn ouders hem niet meer in het huis. Hij vindt een vrouw en besluit te trouwen met haar. Ze versturen 130 uitnodigingen voor het feest,.. maar er komen maar 30 mensen opdagen. Zijn vrouw is een dochter van een leprapatient,.. en dat is onrein, familie en vrienden komen niet en keuren het huwelijk af. Madan krijgt wekelijks doodsbedreigingen voor zijn vrouw, zijn kinderen en voor hemzelf van Hindoe's die het hem kwalijk nemen dat hij christen is geworden, we praten over een 5 jaar na dato.
Madan is echter een van de meest positieve personen die ik ben tegen gekomen. Ik heb een foto van hem,.. die stop ik later nog wel op de blog. Bewonderingswaardig en een fantastische gast om mee op te trekken.
De dagen zijn nog steeds lang met elk dagdelen onderdelen, inclusief huiswerk doen in de avonden, maar ik voel me lekker fit op het moment.
Elke dag leer ik de verschillende mensen beter kennen. Vandaag een kort gesprek gehad met Janet. Zij komt van Papoea Nieuw Gienea. Haar huis staat in het tropisch regenwoud, met uitzicht op een wit strand en blauwe zee EN goede golven!! Natuurlijk zijn we van harte uitgenodigd om langs te komen (dat zegt iedereen hier). Ali ziet het allemaal voor zich,.. ik ook,.. als ik het geld buiten overweging houd.

Nog 4 dagen. We gaan onze communicatie skills, P.R., relationele skills, management skills, tot een geheel breien. Morgen heb ik een interview met een van de leiders van een NGO in Nepal. Om P.R, te oefenen.

Verder met Doyl gesproken. Hij leidt trekking teams die boeken verkopen in de dorpjes in de Himalaya die bijna nooit buitenlanders zien. Je hoort de meest fanataastische verhalen, maar ook heel droevige situaties. Klintk idylisch om daar te wonen,.. maar zitten donkere kanten aan.
Ik ga met hem om de tafel zitten. Hij zou dolgraag een team uit Nederland ontvangen om een twee weekse trek te doen door de Himalaya, het is een onderdeel van OM, je wandeld door de Himalaya, praat met de bewoners, helpt ze waar je kan, verkoopt boeken (die zijn heeeeeel goedkoop) en bidt met ze als ze daar behoefte aan hebben. Een levensverandere ervaring. Als je er nu al zin in hebt,.. laat het me weten. Kost wat vakantie dagen, maar zoals ik al zei, veranderd levens van anderen en jouw leven voor goed.

Tot zover het recalame blok.
Nog steeds de Himalaya niet gezien,... blijft mistig.

p.s.: Bart bedankt voor je berichtje :-)

9 opmerkingen:

blutch-v zei

die skills voor een praatje houden... Heb je die opgeschreven? Ik heb namelijk wel interesse. Nog steeds krijg ik daar klotsende oksels van!

Len zei

Wauw, een wandeling door de Himalaya, bezig zijn met mijn hobby namelijk: boeken en interessante mensen ontmoeten én goed werk doen! Vette shizzle, als ik tijd en geld had. ;-) Wie weet kan ik het via mijn stage regelen... is weer eens een andere 'kamp plek' voor de jongeren, he he! =P

Wederom boeiend om je blog te lezen! Tof dat de cursus zo goed bevalt, mooi om goede skills te leren! Zet 'm op in de praktijk! Oefen en leerse daar nog ff, straks in 't echie... ;-)

Lian zei

"Mijn spreken hoeft nu nooit meer ongestructureerd te zijn."

Sorry, ik moet ff hard lachen. Hahahaha. Ben dan wel heel benieuwd naar de achterliggende dingen die je geleerd hebt. Daar wordt mijn structuurfreakmind blij van. Moet dan wel echt goed zijn, dat jij dat gaat toepassen :-)

Je gaat dit alles vast wel in een trainingsdagje aan ons doorgeven toch????

Vette bless, Li

Anoniem zei

N G O ???,MET EEN NGO EEN NEPALI SPREKEN morgen,WAT IS DAT ?. Verder een EEN PRACHTIG VERHAAL IEDERE KEER WEER GENIETEN ,EN GOED GESCHREVEN !.
Groetjes ,mamma

Anoniem zei

Hoi Ewout,

Leuk om te horen dat je zoveel aan de cursus hebt. Het wordt tijd dat ik het veld ruim zodat je de ruimte krijgt je nieuwe skills in Nederland uit te proberen.

Bert

Anoniem zei

Hoi Ewout en Ali,

Je klinkt erg enthousiast Ewout,toppie.

Geniet er maar van gr.v. Ralph.

Anoniem zei

Ik lach effe mee met Lian... mag wel he? En ben heel blij voor jullie dat je daar kan zijn en zo enthousiast klinkt op papier. Mooie verhalen van die mensen, spreekt mij erg aan en dan is het waarschijnlijk ook nog de gestripte versie....
Gr, Bart

Anoniem zei

gaaf je zaken te lezen Ewout! geniet ervan...!!
Samuel

Sam of Saam zei

Die mist zorgt wel voor een ongelofelijke spanningsboog richting het ontdekken van de Himalaya. Zouden E en A de Himalaya te zien krijgen?! Kijk de volgende keer weer naar de spannende avonturen van Ewout en Ali!