maandag 16 maart 2009

Wajong verhaal

Gisteravond een gesprek gehad met een van onze Antilliaanse bezoekers. Laten we hem vandaag Gregory noemen. (niet zijn echte naam ;-) )

Gregory verteld me dat hij bijna 18 is en dat hij dan meteen zijn rijbewijs wil halen. Ik vraag hem of hij daar al voor gespaard heeft,... logische vraag toch?

"Nee joh! Ik heb geen geld ik leef van een Wajong uitkering." (rood is Gregory)

"een uitkering? je functioneerd toch goed?"

"Nee swa,.. ik kan niet aan werk komen, en als ik werk heb duurt het altijd maar twee weken, en dan lig ik er al weer uit,.. ik ben niet geschikt voor werken!"

"Waarom lig je er al na twee weken uit dan?"

" Ik kan niet op tijd komen"

"Wat?!!!"

"Ja swa,.. ik doe altijd eerst belangrijke dingen en dan ga ik naar het werk,..."

Mijn klomp bereekt,... Het gaat hier echt om een redelijk gezonde jongen, die overigens WEL op tijd kan komen bij het trainen van de brassband.
Hij geeft ook toe dat het een geval van prioriteit gaat. Werken vindt hij gewoon weg niet belangrijk.
Deze gozer heeft zo een heel grote kans om keihard te mislukken,.... en heeft al bijna de volwassen leeftijd bereikt.

Met hem gaan we proberen in gesprek te komen, maar dat is niet makkelijk als het over dit soort dingen gaat.

Verbazingwekkend en triets tegelijk. En dit is bepaald niet de enige jongere . Hoe motiveer je ze? Daar gaan we weer naar op zoek.

2 opmerkingen:

Len zei

Ik moest wel lachen om de antwoorden van Swa, hoe triest het eigenlijk ook is. Bedenk ook dat dit zo cultuurbepaald is. Betekent niet dat je niet op zoek moet gaan naar 'hoe te motiveren' en dat dit soort boys and girls daarom geen verantwoordelijkheid meer zouden hebben om iets te maken van hun leven, maar het is ergens ook echt een keuze van henzelf en sommige weten niet beter... Het is westers om te denken dat we hen kunnen omvormen... al is daar veel voor te zeggen en sta ik daar als calvinist ;-) ook echt wel achter. Krom eigenlijk van Nederland ze die gasten zo makkelijk aan een Wahjong regeling kunnen komen... Of eigenlijk ook niet, want het is onze visie van een goed leven, terwijl voor sommige culturen de standaard heel anders is en veel lager ligt. Tja.. rare wereld. Wel interessant!! Succes ermee! =)

Len zei

Of zeg ik dan hele rare dingen?