zondag 1 maart 2009

Gestructureerd spreken

Eerder deze week schreef ik over de drol. Dan kom ik te krap in mijn tijd, terwijl er nog zoveel gedaan moet worden, inclusief een spreekbeurt op zondag. Het effect is dat ik dan het gevoel krijg dat ik in een korte tijd een spreekbeurt MOET maken en dat die natuurlijk aan de hoogste eisen moet voldoen. Je voelt de druk waarschijnlijk al op lopen,.. en er ontwikkeld zich een scenario dat klaar staat om falen in de hand te werken.


Deze week heb ik twee ochtenden vrij gemaakt om te werken aan de preek van deze ochtend. De eerste ochtend voelde als hierboven beschreven. Dan produceer je niks behalve een boel frustratie.

De tweede ochtend ging veel beter en werd ik enthousiast van de dingen die ik ontdekte. Aan het eind van die ochtend had ik echt het gevoel dat ik wel het een en ander over wilde brengen aan de gemeente van Christus in Alphen aan de Rijn Noord.


Vanmorgen heb ik die preek gedaan. Ik heb genoten van het preken , maar voelde hier en daar nog wat worstelingen.


Dat heeft te maken met structuur. Ik kies nog te veel voor te veel gedachten, die ik niet allemaal af maak. Gewoon 1 helder punt waar ik in een paar stappen naar toe werk, krijg ik er met moeite in. Vanmorgen ging dat al beter dan vorige week, dat was echt te ongestructureerd vind ik. Daar baal ik dan van, want daar doe ik dan voor mijn gevoel de gemeente ook tekort mee.


Ik heb deze keer gewoon gevraagd aan de toehoorders. "Wat was goed en wat kan beter?"


goed:
 • Enthousiasmerend
 • Echtheid
 • Begrijpelijke taal
 • Inhoudelijk klopt het
 • Mensen houden hun aandacht er bij
 • Ik kom los van de aantekeningen,.. lees niet op van papier
 • gebruikt aansprekende verhalen ter verduidelijking


wat kan beter:

 • KORTER,.. het duurde 50 minuten, inclusief bookpush
 • Gedachten afmaken
 • Kies meer voor een afgemaakte stuctuur
 • Ik praat snel (Ali kon het echter wel volgen, dus!)

Ik merk dat ik dan een beetje worstel met de kritiek en dat dat het grootste wordt, terwijl er weer mensen waren die zeiden dat ze erg aangesproken zijn door God. Ik denk dat ik dan eigenlijk het meeste worstel met mijn eigen trots,... Dus opzij die zooi, het gaat om Jezus en als ik met het toepassen van de juiste kritiek Jezus beter over kan brengen dan is dat alles waard.

Als het even inzinkt zijn het echter dingen waar ik graag mee aan de slag wil. Ik houd van spreken, en voornamelijk van goed spreken. Tegelijk ruimte houden voor het enthousiasme en de vrijheid en echtheid waarmee ik spreek.


Kritiek is OK!

Afhankelijk van het tempo van de webbeheerder van de baptisten Noord in Alphen, staat de preek online. http://www.bapnoord.nl/ Als je zin hebt, luister er dan eens naar en voel je vrij de volgende twee vragen voor mij te beantwoorden.

Wat is goed?

Wat kan beter?2 opmerkingen:

Lian zei

HI E.
Zat nog ff te denken, echt grappig dat bij jou het enthousiasme en bij mij het duidelijk zijn telkens weer terug komt (naast nog wat andere stuf). Jouw enthousiaste I en mijn duidelijke C gekoppeld aan de sprekers D. DISC klopt dus wel.

Een beetje uitwisselen van elkaar zou een ideale zet zijn :-). Dan moeten we maar leren van elkaar.

Goed stuk overigens! Moedig!

Bless you,
Li

Nu-Eef-Niet zei

Eerlijk dat je het zo vertelt.
Met het commentaar kun je tenminste wat toch?
Op naar de volgende preek!