zondag 29 maart 2009

Life management plan

Gisterochtend zijn we begonnen aan ons LMP. Klinkt groot, is het ook wel een beetje, maar is vooral leuk om aan te beginnen. De eerste sessie was over dromen. Schrijf eens een aantal dromen op die uit zijn gegekomen, en schrijf daarna eens dromen op die je nog steeds hebt. Mijn blaadje zat al binnen 10 minuten propvol, maar er zijn ook mensen die dit nog nooit eerder hebben gedaan. Sommige vinden het simpelweg heel moeilijk om te dromen. Daarna deelde we wat dromen met elkaar. Ik had daarbij een gesprek met David Moses,.. een man uit India. Zijn droom is: 'Ik zou graag bij mijn vrouw willen wonen,....' Zij hebben zo weinig geld dat zijn vrouw in een stad een heel eind verderop (afstanden in India gaan eerder in dagen dan de piet lut afstanden in nederland) moet werken. Zo waren er nog wel wat dromen, die me duidelijk maakte dat ik zo veel makkelijker kan dromen, omdat ik al zoveel heb.
David had nog een ander verhaal over hoe Jezus hem letterlijk van dood heeft gered. Maar dat vertel ik een andere keer.
De rest van het plan is een gevolg uit een aantal andere oefeningen, zoals hoe je er nu voorstaat, welke doelen je wilt stellen, doelen die je over 1 jaar wilt bereiken, een brief die je schrijft over jezelf, 7 jaar van nu verwijderd, om uiteindelijk een mission-statement te maken over waar je voor bestaat/leeft.
Grote woorden, een uitdaging. Mijn eerste reactie is om dit soort dingen liever niet op papier te zetten, dan kan ik nog lekker alle andere kanten op. Maar goed zoals ik al eerder zei,... ik heb me voorgenomen om overal aan mee te doen en deze dus ook. Trouwens ik geloof absoluut dat dit een toffe uitdaging is.

Dromen die opgeschreven worden hebbn 50% meer kans om uit te komen, blijkt. Dat is hetzelfde met doelen die je opschrijft.

Uit onderzoek blijkt verder dat mensen die doelen stellen doorgaans langer leven. Een van onze deelnemers kent een man die na 8 unversiteitsdiploma's op zak te hebben op zijn 80ste besloot wiskunde te gaan studeren, omdat hij er van overtuigd was dat er een link moest zijn tussen wiskunde en het vertalen van talen. Verder had hij op zijn 80 ste een 10 jarenplan in elkaar gezet met doelen en visie voor de komende 10 jaar. Deze man is uiteindelijk 94 geworden. En het was geen saaie drol,..


Vandaag is het solitude dag,... een goede dag, maar ik had me er iets anders bij voorgesteld. Ik heb geslapen tot 10 uur,... 1 uur wakker,.. weer in slaap gevallen,.. geluncht,... weer in slaap gevallen,... geprobeerd een beetje te reflecteren,.. niet gelukt,.. weer in slaap gevallen,... en ik zit nu te dineren met een bakkie cappucino. Afgelopen nacht voor het eerst goed geslapen en mijn longen gaan het een beetje beter doen, dus ik denk dat mijn lichaam dacht dat het een goed moment was om in te halen. Van de wandeling in het natuurpark is niks terecht gekomen.

Stilte zoeken is lastig geworden. Gisteravond hoorde ik een stukje over een man die voor zijn beroep natuurgeluiden opneemt (vat dit niet verkeerd op :-) ). 10 jaar geleden had hij 20 uur opnamen nodig om geluid op te nemen zonder storing, zoals vliegtuigen, auto's enz. Nu heeft hij 2000 uur aan opnamen nodig om hetzelfde effect te bereiken. En dit zijn de geluiden waar we niet eens voor kiezen. Verder bestaat er ook nog eens zoiets als visueel geluid,.. de hele tijd input: in je oren in je ogen in je hoofd.

Op de eerste dag van de cursus had ik geblogt dat het programma wat kinderachtig is, dat valt de rest van de tijd wel mee. Ik vermaak me eigenlijk prima op wat trage momenten na,.. maar daar klaag ik niet over, want verder is de training intensief genoeg.

Ondertussen hoor ik steeds meer levensverhalen van mensen die aan de cursus meedoen. Echt bijzonder om te horen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey,

Even een reactie om je het gevoel te geven dat je niet voor niets schrijft... ik heb het helemaal gelezen... :-) Doei Bart

Anoniem zei

veel mensen lezen je blog, heel mooi leerzaam om meer te weten te komen over christen zijn in andere landen ,nu eens nietuit een blaadje maar via jullie.
Groet uit delft